Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Története képes leírás - QR kód.tlap.hu
részletek »

Története - QR kód.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: qrkod.tlap.hu » Története
Keresés
Találatok száma - 6 db
Felépítése

Felépítése

A vonalkódok története az ötvenes években kezdődött. Először vasúti kocsikon, majd az amerikai postai járműveken próbálták ki. Először 1966-ban jelent meg, de tömeges elterjedésére csak 1973-ban került sor, amikor az amerikai kereskedelmi szektor bevezette a UPC-t (Universal Product Code). A technológia tömeges elterjedésének azonban még jó ideig gátat szabott a vonalkód-leolvasós pénztárgépek magas ára, így ez a világ gazdagabbik felén is csak a nyolcvanas években következett be. Az alábbi oldal segít összehasonlítani a vonalkódot és a qr kódot.

Ipari QR kód: Datamatrix

Ipari QR kód: Datamatrix

Napjainkban a DataMatrix kód a QR-kód -hoz hasonlóan szinte az összes új mobiltelefonnal beolvasható ugyanazzal a kódolvasó szoftverrel. A QR-kód (magyarul: gyors reagálású kód) a vonalkódhoz hasonló elven működik. Ha androidos készülékére letölti például a Barcode Scanner nevű alkalmazást, okos telefonja kamerája segítségével le tudja olvasni a QR-kódokat. A Barcode Scanner alkalmazás megnyitását követően a mobiltelefonja kameráját irányítsa a QR-kód felé, mintha fényképet készítene róla. Az alkalmazás automatikusan le fogja olvasni a kódot, és megnyitja a kódba rejtett weboldalt.

Mi az az adat mátrix? (QR-kód)

Mi az az adat mátrix? (QR-kód)

Olvashatóságát vonalkódok gyors, kezdett szert népszerűségre, köszönhetően a pontosság és funkcionális tulajdonságai. Nagyon rövid idő alatt köszönhetően nyújtotta lehetőségekkel az egyetemesen népszerű ezen a kis területen a piac, amit ma illik További információk, kezdett kér több karakter típusok be. Sok munkát végeztek, és növelte a karakterek számát a vonalkód és a vonalkód, mint például a többszörös pozitív eredményeket értek el a különböző. Mindezek ellenére, fejlesztők hosszanti vonalkód mező, okumadaki működési problémák és szembesült káros következményekkel, mint például növelheti a nyomtatás maaliyetlerini. Pontosan ezen a ponton, mátrix megoldás mindezen problémákra kezdték el.

QR kód

QR kód

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1999-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni.

QR kód meghatározása

QR kód meghatározása

A QR-kód (mobilkód) egy kétdimenziós vonalkód, melyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Jelentése Quick Response, azaz gyors válasz. A QR-kód (mobilkód) legnagyobb népszerűségnek Japánban örvend, de egyre jobban terjed Amerikában és már Európában is. A QR-kód (mobilkód) hibatűrő képessége és széles adatformátum támogatottsága miatt vált hamar népszerűvé, annyira, hogy 2000 júniusában ISO/IEC 18004 nemzetközi szabvánnyá vált, amelyet azóta többször kiegészítettek.

Szerkezete

Szerkezete

A napokban találtam rá egy érdekes kódolási formára. Az ún. QR-kód, melyet egyre több vállalat is használ (mint például a sokak által nagyra becsült BKV Zrt is XD). Az Android 2.0 OS megjelenésétől fogva mi is élvezhetjük ezeknek a kódoknak a megfejtését!

Tuti menü